Το Facebook και το Instagram αποκτούν ad-free subscription στην Ευρώπη

H Meta ανακοίνωσε στα τέλη Οκτωβρίου ότι θα προσφέρει στους Ευρωπαίους χρήστες μια επιλογή συνδρομής χωρίς διαφημίσεις για το Facebook και το Instagram. Όσον αφορά το κόστος αυτής, αυτό θα ανέρχεται στα 9,99 ευρώ το μήνα για το web ή 12,99 ευρώ το μήνα για iOS και Android. Αυτή η χρέωση θα καλύπτει όλους τους συνδεδεμένους λογαριασμούς ενός χρήστη. Ωστόσο, από την 1η Μαρτίου 2024, μια πρόσθετη χρέωση 6 ευρώ το μήνα για το web και 8 ευρώ το μήνα για τις εφαρμογές θα ισχύει για κάθε έναν από τους πρόσθετους λογαριασμούς ενός χρήστη.

Η κίνηση αυτή έρχεται αφότου η αρχή προστασίας δεδομένων της Ιρλανδίας καταδίκασε τη Meta με πρόστιμο 390 εκατομμυρίων ευρώ τον Ιανουάριο, για παραβιάσεις του βασικού νόμου περί απορρήτου της Ευρώπης, του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων. Συγκεκριμένα, διαπίστωσε ότι για να έχουν πρόσβαση οι χρήστες στις πλατφόρμες της Meta, έπρεπε να αποδεχτούν τους όρους παροχής υπηρεσιών και επομένως να αποδεχτούν να χρησιμοποιούνται τα δεδομένα χρήστη τους για στοχευμένες διαφημίσεις. Η ιρλανδική ρυθμιστική αρχή είπε ότι η πρακτική παραβίαζε τον GDPR.

Η Meta προσπάθησε και δεν κατάφερε να αμφισβητήσει την απόφαση. Νωρίτερα αυτό το έτος, η εταιρεία πέρασε σε μια μέθοδο «συναίνεσης» όπου οι χρήστες θα έπρεπε να αποδεχτούν εάν θα αφήσουν ή όχι τη Meta να προβάλει στοχευμένες διαφημίσεις χρησιμοποιώντας δεδομένα που συλλέγονται από τις πλατφόρμες της.

Η Meta είπε ότι το λανσάρισμα της συνδρομητικής υπηρεσίας στοχεύει στην αντιμετώπιση ρυθμιστικών ανησυχιών.«Για να συμμορφωθούμε με τους εξελισσόμενους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, εισάγουμε μια νέα επιλογή συνδρομής στην ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και την Ελβετία», έγραψε η εταιρεία σε ανάρτηση ιστολογίου της.

«Τον Νοέμβριο, θα προσφέρουμε σε άτομα που χρησιμοποιούν Facebook ή Instagram και κατοικούν σε αυτές τις περιοχές την επιλογή να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν αυτές τις εξατομικευμένες υπηρεσίες δωρεάν με διαφημίσεις ή να εγγραφούν για να σταματήσουν να βλέπουν διαφημίσεις», έγραψε η εταιρεία. «Όσο οι άνθρωποι είναι εγγεγραμμένοι, οι πληροφορίες τους δεν θα χρησιμοποιηθούν για διαφημίσεις».

Προτεινόμενα Άρθρα