To ΥouTube πειραματίζεται με AI auto-generated περιλήψεις βίντεο

Για να βελτιώσει την εμπειρία χρήστη και την ανακάλυψη βίντεο, το YouTube έχει ξεκινήσει σε πειραματικό επίπεδο την αυτόματη δημιουργία περιλήψεων βίντεο με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίες στοχεύουν στη συνοπτική κατανόηση του περιεχομένου του, βοηθώντας τον χρήστη να αποφασίσει αν θα το παρακολουθήσει ή όχι.

Ωστόσο, η πλατφόρμα διευκρίνισε ότι αυτές οι περιλήψεις δεν θα αντικαταστήσουν τις περιγραφές βίντεο των δημιουργών. Η κύρια πρόθεση είναι να εξακριβωθεί εάν αυτές οι περιλήψεις τεχνητής νοημοσύνης αποδεικνύονται ωφέλιμες για την παροχή μιας γρήγορης και ακριβούς επισκόπησης του περιεχομένου βίντεο. Για τους επαγγελματίες του μάρκετινγκ, αυτή η πρόοδος σηματοδοτεί μια πιθανή αλλαγή στη βελτιστοποίηση του περιεχομένου βίντεο. Καθώς οι περιλήψεις γίνονται πιο διαδεδομένες και πιθανώς επηρεάζουν τις αποφάσεις των θεατών, η προσαρμογή του content ώστε να ευθυγραμμίζεται με τις περιλήψεις που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να γίνει άλλη μια στρατηγική πτυχή του SEO.

Η πειραματική νέα λειτουργία, όμως, εγείρει πολλά ερωτήματα, όπως το πόσο έλεγχο θα έχουν οι δημιουργοί στις περιλήψεις τεχνητής νοημοσύνης και πώς αυτές οι περιλήψεις επηρεάζουν την κατάταξη των βίντεο. Επίσης, τι γίνεται αν η τεχνητή νοημοσύνη παράγει μια ανακριβή σύνοψη που αποτρέπει τους πιθανούς θεατές από το να επιλέξουν αυτό το βίντεο; Τι γίνεται αν αυτή η περίληψη είναι τόσο ανακριβής που βλάπτει τη φήμη του δημιουργού; Και, εάν δεν είναι ανοιχτή σε επεξεργασία από τον δημιουργό, πόσο γρήγορα θα μπορούσε να διορθωθεί η περίληψη;

Θα πρέπει οι ίδιοι να παρακολουθούν πολύ στενά αυτήν την εξέλιξη. Θα μπορούσε να απαιτήσει αλλαγές στις περιγραφές βίντεο, τις λέξεις-κλειδιά και τη συνολική στρατηγική περιεχομένου για να διασφαλιστεί ότι οι λειτουργίες AI του YouTube μπορούν να κατανοήσουν αξιόπιστα και να συνοψίσουν το περιεχόμενο βίντεο για περισσότερες προβολές από στοχευμένο κοινό.

Νέα features στα YouTube Shorts: Collab tool, vertical livestreaming και recomposition tools

Τα YouTube Shorts, τα κάθετα βίντεο σύντομης μορφής που δημιουργήθηκαν ως απάντηση στο TikTok, συνεχίζουν να αναπτύσσονται φτάνοντας σύμφωνα με την εταιρεία τα 2 δισεκατομμύρια logged-in προβολές το μήνα. Επιπλέον, ορισμένοι creators έχουν δημιουργήσει ολόκληρο κοινό στην πλατφόρμα βασιζόμενοι μόνο σε αυτά. Το YouTube κατάφερε να φτιάξει έναν τρομερό ανταγωνιστή του TikTok, του ηγέτη στον χώρο των βίντεο σύντομης μορφής και, φυσικά, το έκανε δανειζόμενο μερικές ιδέες από αυτό.

Σε ανακοίνωση του τον προηγούμενο μήνα, το YouTube μοιράστηκε μια σειρά από επερχόμενες YouTube Shorts λειτουργίες για να κλείσει περαιτέρω το χάσμα μεταξύ αυτών των δύο πλατφορμών short form βίντεο. Από τις έξι λειτουργίες που ανακοινώθηκαν, ίσως η πιο σημαντική είναι το «Collab» remix option. Οι creators θα μπορούν να δημιουργούν εύκολα συνεργατικά βίντεο, αντιδρώντας στο περιεχόμενο άλλων χρηστών με ένα πάτημα. Το Collab θα δώσει στους χρήστες την επιλογή να εγγράψουν το δικό τους βίντεο σε side-by-side split screen μορφή με βίντεο άλλου δημιουργού είτε στο YouTube είτε στο YouTube Shorts.

Παράλληλα, το YouTube ανακοίνωσε ότι σύντομα θα κυκλοφορήσει περισσότερα εφέ και αυτοκόλλητα. Ένα παράδειγμα που παρείχε η εταιρεία είναι ένα αυτοκόλλητο Q&A, το οποίο θα επιτρέψει στους δημιουργούς να αλληλεπιδρούν με τους θεατές τους και να λαμβάνουν απαντήσεις στις ερωτήσεις τους απευθείας στα σχόλια του βίντεο.

Άλλη μία must know λειτουργία είναι ότι το livestream discover έρχεται στα YouTube Shorts. Σωστά, το κατακόρυφο βίνεο livestreaming έρχεται στην πλατφόρμα βίντεο σύντομης μορφής του YouTube και θα συνίσταται στους χρήστες που θα περιηγούνται σε αυτά. Μέχρι τώρα, το vertical livestreaming ήταν δυνατό μόνο στο YouTube, αλλά ήταν λογικό επόμενο να περάσει στα YouTube Shorts στην πλατφόρμα του YouTube που είναι κατασκευασμένη για προβολή βίντεο σε κινητά.

Τέλος, τα νέα recomposition tools, θα δίνουν τη δυνατότητα  μετασχηματισμού του περιεχομένου μεγάλης μορφής σε Shorts. Το YouTube θα ξεκινήσει σύντομα να δοκιμάζει καινούργια εργαλεία επεξεργασίας που επιτρέπουν στους δημιουργούς βίντεο να μετατρέπουν τα οριζόντια/landscape βίντεό τους σε Shorts. Αυτά τα tools επιτρέπουν στους δημιουργούς να επαναπλαισιώνουν, να μεγεθύνουν, να περικόπτουν και να χωρίζουν τα υπάρχοντα μεγάλα βίντεό τους σε πιο ελκυστικά κατακόρυφα Shorts. Αυτό τους επιτρέπει να επαναχρησιμοποιήσουν βασικές ενότητες από τα μεγάλα βίντεό τους και να τις μετατρέψουν σε Short, διατηρώντας παράλληλα τα βασικά οπτικά στοιχεία.

Κατάργηση της δυνατότητας links σε εξωτερικά sites στα YouTube Shorts

Το YouTube ανακοίνωσε νέες πολιτικές για την καταπολέμηση των spam και fraud μηνυμάτων στην πλατφόρμα του. Από τις 31 Αυγούστου 2023, οι σύνδεσμοι στα σχόλια και οι περιγραφές των YouTube Shorts θα γίνονται σιγά σιγά unclickable. Σύμφωνα με την πλατφόρμα αυτή η αλλαγή στοχεύει στο να περιορίσει τα ανεπιθύμητα μηνύματα και τις απάτες.

Το YouTube λανσάρει μια νέα δυνατότητα για τους δημιουργούς να προβάλλουν σημαντικούς συνδέσμους στις σελίδες του καναλιού τους, απομακρύνοντας τα παραδοσιακά banner links. Αυτό θα τους επιτρέψει να εμφανίζουν απευθείας τους συνδέσμους που θέλουν να κάνουν highlight στις σελίδες του καναλιού τους, κάνοντας το πιο εύκολο για τους θεατές να έχουν πρόσβαση σε βασικό περιεχόμενο. Αντί να έχουν συνδέσμους κρυμμένους σε banner, οι creators μπορούν να κάνουν feature links σε περίοπτη θέση στα channel pages τους.

Το YouTube επιτρέπει τo linking μεταξύ Short και βίντεο μεγάλης μορφής

Το YouTube προσπαθεί να βοηθήσει τους δημιουργούς να αυξήσουν τo traffic από τα Shorts, με μια νέα επιλογή που θα τους επιτρέψει να συνδέσουν ένα κλιπ Shorts με ένα μεγαλύτερο βίντεο, προκειμένου να συγχωνεύσουν τους θεατές των Shorts με τα εκτεταμένα offerings τους.

Όπως μπορείς να δεις σε αυτό το παράδειγμα, με τη νέα διαδικασία, θα μπορείς να προσθέσεις έναν σύνδεσμο YouTube σε οποιοδήποτε Short που έχεις δημιουργήσει, μέσω μιας νέας επιλογής στο YouTube Studio. Αυτός ο σύνδεσμος θα εμφανίζεται στη συνέχεια στην περιγραφή του Short, μαζί με ένα κουμπί αναπαραγωγής για να ενθαρρύνει τους χρήστες να πατήσουν. Και μόλις το κάνουν, θα μεταφερθούν στο σχετικό, ευθυγραμμισμένο με το Short, βίντεο επεκτείνοντας ουσιαστικά την εμπειρία περιεχομένου τους.

Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας καλός τρόπος για να συνδέσεις καλύτερα περιεχόμενο σύντομης και μεγάλης μορφής, το οποίο γίνεται γρήγορα βασικός δρόμος για την ανάπτυξη και την επιτυχία σου στο YouTube.

Το YouTube λανσάρει μια νέα προσέγγιση εκπαίδευσης των creators για να επαναφέρουν τους λογαριασμούς τους μετά από παραβάσεις των πολιτικών του

Το YouTube εφαρμόζει μια νέα προσέγγιση στις ενέργειες επιβολής των πολιτικών του, ξεκινώντας εκπαιδευτικά courses για δημιουργούς που παραβιάζουν συγκεκριμένες πολιτικές της πλατφόρμας, αντί της απόδοσης προειδοποιητικών strikes στο κανάλι τους. Η νέα προσέγγιση στοχεύει στην εκπαίδευση των δημιουργών και όχι στην τιμωρία τους, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στη δημιουργία ενός κλίματος κατανόησης και συνεργασίας.

Όπως εξηγεί το YouTube, «Από σήμερα, οι δημιουργοί θα έχουν την επιλογή να παρακολουθήσουν ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο όταν λάβουν μια προειδοποίηση σχετικά με τα Community Guidelines. Αυτό θα παρέχει νέους τρόπους στους δημιουργούς να κατανοήσουν πώς μπορούν να αποφύγουν τη μεταφόρτωση περιεχομένου που παραβιάζει τις πολιτικές μας στο μέλλον. Η ολοκλήρωση του μαθήματος θα άρει την προειδοποίηση από το κανάλι ενός δημιουργού – αρκεί να μην παραβιάσει την ίδια πολιτική για 90 ημέρες».

Το τελευταίο σημείο είναι βασικό. Μέχρι στιγμής, κάθε βίντεο που παραβίαζε τους κανόνες καταργούνταν και στο κανάλι εμφανιζόταν μια ισόβια προειδοποίηση. Το YouTube θα εξακολουθήσει να καταργεί το παραβατικό περιεχόμενο βάσει αυτής της νέας πολιτικής, αλλά θα δώσει επίσης στους δημιουργούς περισσότερες ευκαιρίες να καθαρίσουν το όνομά τους προκειμένου να αποφευχθεί η συσσώρευση κυρώσεων, καθώς με τρία strikes ήσουν εκτός.

Σύμφωνα με το YouTube κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να παρέχει στους creators περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τον τύπο περιεχομένου που παραβαίνει τις πολιτικές του. Η νέα προσέγγιση θα εφαρμόζει επίσης μεμονωμένες προειδοποιήσεις για κάθε συγκεκριμένη παραβίαση πολιτικής, σε αντίθεση με μία μόνο προειδοποίηση για όλες τις παραβιάσεις. «Αυτό σημαίνει περισσότερες ευκαιρίες για να μάθουν γιατί το περιεχόμενό τους μπορεί να έχει ξεπεράσει τα όρια και θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να παρακολουθούν πολλά μαθήματα εκμάθησης ταυτόχρονα».

Προτεινόμενα Άρθρα

4 TikTok Updates για Creators & Marketers

Ως Marketing Partners της πλατφόρμας TikTok, η Digital Minds παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις για κάθε brand αλλά και creator που θέλει να αναπτυχθεί στην πλατφόρμα. Δείτε