ΥouTube και διαφημίσεις: 3 αλλαγές που πρέπει να γνωρίζεις

Δύο νέες ad targeting επιλογές

Μετά την κάλυψη του Coachella 2023, το YouTube ανακοίνωσε δύο νέες επιλογές διαφήμισης που θα επιτρέψουν στους διαφημιστές να αξιοποιήσουν καλύτερα τα αναδυόμενα music trends.

Η πρώτη ονομάζεται «Gen Z Music» και θα επιτρέπει στα brands να προωθούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στα τελευταία trending music clips. Όπως εξήγησε η πλατφόρμα, «Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να καταλάβει κανείς ότι τα τραγούδια των Bad Bunny, Doechii και Rosalía είναι δημοφιλή στη Gen Z, αλλά οι περισσότερες επωνυμίες δεν συνειδητοποιούν ότι οι κλασικές επιτυχίες της Cyndi Lauper και η underground μουσική από soon-to-be superstars είναι επίσης δημοφιλή στη γενιά αυτή στο YouTube. Για να ευθυγραμμίσουμε το εκάστοτε brand με την trending μουσική της Gen Z, λανσάρουμε το πακέτο Gen Z Music, το οποίο αξιοποιεί AI-powered σήματα από όλο το YouTube για να προσδιορίσει τα τραγούδια που είναι δημοφιλή στη Gen Z αυτή τη στιγμή, ώστε να του επιτρέψει στους διαφημιστές να την προσεγγίσουν μέσω της μουσικής που ξέρει και αγαπά».

H δεύτερη έχει τον τίτλο «Trending Music on Shorts» και ουσιαστικά θα παρέχει την ίδια ευκαιρία τοποθέτησης στα Shorts clips. «Η μουσική αποκτά τη δική της ζωή στα Shorts και εκτοξεύεται σε δημοτικότητα μέσα από τάσεις και challenges. Αυτά τα Shorts λαμβάνουν εκατομμύρια προβολές και μιλούν για όλους τους δημιουργικούς τρόπους με τους οποίους η Gen Z χρησιμοποιεί βίντεο σύντομης μορφής στο YouTube για να εκφραστεί και να συνδεθεί με καλλιτέχνες. Σύντομα, η επωνυμία σας μπορεί να γίνει αγαπητή μέσα από τα Shorts χρησιμοποιώντας μοντέρνα μουσική», σημειώνει το YouTube. 

Το YouTube δοκιμάζει νέους τρόπους για να σταματήσει τα ad blockers

Το YouTube παραδέχτηκε ότι δοκιμάζει μια νέα πολιτική όπου ζητά από τους χρήστες είτε να απενεργοποιήσουν τους αποκλεισμούς διαφημίσεων είτε να πληρώσουν για το YouTube Premium για να παρακολουθούν βίντεο χωρίς διαφημίσεις. Η δοκιμή ήρθε για πρώτη φορά στο φως όταν οι χρήστες στο Reddit εντόπισαν ένα αναδυόμενο μήνυμα από το YouTube που έγραφε «Δεν επιτρέπονται τα προγράμματα αποκλεισμού διαφημίσεων στο YouTube». Το μήνυμα εξήγησε ότι οι διαφημίσεις υποστηρίζουν τους δημιουργούς στο YouTube και συνιστούσαν στους χρήστες να εγγραφούν στο YouTube Premium (11,99 $ το μήνα), έτσι ώστε οι δημιουργοί «να μπορούν ακόμα να πληρώνονται από τις συνδρομές τους».

Η δοκιμή φαίνεται να είναι πολύ περιορισμένη μέχρι στιγμής και δεν είναι σαφές εάν το YouTube θα την επεκτείνει για να συμπεριλάβει περισσότερους χρήστες. Άλλωστε η πλατφόρμα που ανήκει στην Google έχει ματαιώσει ξανά στο παρελθόν διάφορες πειραματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης αυτής που ανάγκαζε τους χρήστες να παρακολουθήσουν 10 unskippable ads τη φορά.

Το YouTube επαναφέρει τις unskippable διαφημίσεις 30 δευτερολέπτων στις TVs

Το YouTube κάνει την υπηρεσία του πιο ελκυστική για τους αγοραστές τηλεοπτικών διαφημίσεων με μια νέα προσφορά που ανακοινώθηκε στην ετήσια εκδήλωση του YouTube Brandcast στη Νέα Υόρκη. Η εταιρεία είπε ότι θα εισαγάγει διαφημίσεις 30 δευτερολέπτων χωρίς δυνατότητα παράβλεψης σε συνδεδεμένες τηλεοράσεις, οι οποίες θα αντικαταστήσουν τις δύο διαδοχικές διαφημίσεις 15 δευτερολέπτων που προβάλλονται σήμερα όταν οι διαφημιστές στοχεύουν σε κορυφαία βίντεο μέσω του προγράμματος YouTube Select.

Τώρα, οι advertisers του YouTube θα μπορούν να στοχεύουν τις καμπάνιες τους σε αυτά τα βίντεο με διαφημίσεις μεγαλύτερης διάρκειας, οι οποίες σύμφωνα με το YouTube ευθυγραμμίζονται καλύτερα με τους στόχους των διαφημιζόμενων και επιτρέπουν «πιο πλούσια αφήγηση». Σημαίνει επίσης ότι οι διαφημιζόμενοι μπορούν να επαναχρησιμοποιήσουν τις υπάρχουσες διαφημίσεις τους, αντί να δημιουργούν συντομότερο περιεχόμενο μόνο για να προσεγγίσουν το κοινό του YouTube. Εν τω μεταξύ, το YouTube πιστεύει ότι οι θεατές στο σπίτι είναι επίσης πιο πιθανό να είναι δεκτικοί σε διαφημίσεις μεγαλύτερης διάρκειας όταν παρακολουθούν στη μεγάλη οθόνη, καθώς αυτό είναι ήδη συνηθισμένο όταν παρακολουθούν τηλεόραση.

Προσθήκες, comebacks και καταργήσεις στον κόσμο του YouTube

Το φίλτρο «Sort by oldest» ξανά διαθέσιμο στα ΥouTube κανάλια

Το YouTube επαναφέρει την επιλογή «Sort by oldest» ως channel filter, την οποία αφαίρεσε πέρυσι ως αποτέλεσμα της προσθήκης ξεχωριστών φίλτρων για Shorts και Live Streams. Με τα ξεχωριστά φίλτρα περιεχομένου, δεν ήταν πλέον δυνατή η υποστήριξη του «Sort by oldest», αλλά τώρα το YouTube έχει χτίσει εκ νέου το σύστημα για να το παρέχει ξανά ως επιλογή αναζήτησης.

Προσθήκη podcasts στο YouTube Music

Τα podcasts μπαίνουν επιτέλους στο YouTube Music και γίνονται διαθέσιμα στους χρήστες των ΗΠΑ. Η προσθήκη αυτή τους επιτρέπει να ακούν podcasts μέσω της εφαρμογής YouTube Music, έχοντας πρόσβαση σε on-demand, offline streams που υποστηρίζουν την ακρόαση στο background χωρίς Premium συνδρομή.

Το app θα διαθέτει πλέον μια ειδική καρτέλα podcast όπου μπορούν να περιηγηθούν σε shows που κάποτε περιορίζονταν στην κύρια εφαρμογή του YouTube. Μπορούν επίσης να κάνουν εναλλαγή μεταξύ της έκδοσης ήχου και βίντεο ενός podcast ενώ χρησιμοποιούν το YouTube Music.

Η προσθήκη podcast στο YouTube Music θα βοηθήσει την υπηρεσία να ανταγωνιστεί το Spotify, το οποίο έφτασε τους 500 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες. Το YouTube ανέφερε ότι είχε περίπου 80 εκατομμύρια συνδρομητές Music και Premium τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ το Spotify, από την άλλη πλευρά, λέει ότι έχει περίπου 210 εκατομμύρια paying users. Προς το παρόν, τα podcast είναι διαθέσιμα μόνο σε χρήστες του YouTube Music στις ΗΠΑ μέσω iOS, Android και web, αλλά η πλατφόρμα λέει ότι σκοπεύει να μεταφέρει τη λειτουργία και σε άλλες χώρες στο μέλλον.

Το YouTube δεν θα διαγράφει πια videos από inactive accounts

Η Google ενημέρωσε την πολιτική της για τους ανενεργούς λογαριασμούς, δηλώνοντας ότι οποιοσδήποτε λογαριασμός παραμένει ανενεργός για τουλάχιστον δύο χρόνια θα διαγραφεί. Οι άνθρωποι στο internet όμως έτρεξαν αμέσως να εκφράσουν μία απόλυτα εύλογη απορία: Τι γίνεται με τα παλιά YouTube accounts;

Όντως υπάρχει ένας θησαυρός της ιστορίας του Διαδικτύου που βρίσκεται κρυμμένος σε σκονισμένες γωνιές του YouTube, για να μην αναφέρουμε τους λογαριασμούς χρηστών που έχουν αποβιώσει έκτοτε και των οποίων τα αγαπημένα πρόσωπα πιθανότατα θα ήθελαν να έχουν πρόσβαση στα ψηφιακά τους αρχεία. Αν και η Google θα εξακολουθήσει να διαγράφει άλλους παλιούς λογαριασμούς, η κάτοχος του YouTube ενημέρωσε τη νέα πολιτική του, ώστε να μην διαγράφει πλέον YouTube βίντεο από την πλατφόρμα. Για την ακρίβεια, η Google ενημέρωσε την ανάρτηση ως εξής: «Δεν σκοπεύουμε να διαγράψουμε λογαριασμούς με YouTube βίντεο αυτήν τη στιγμή».

Το σκεπτικό της Google για τη θέσπιση αυτής της νέας πολιτικής ανενεργών λογαριασμών έχει να κάνει με την προσπάθεια της να περιορίσει τυχόν απάτες, αφού η εταιρεία υποστηρίζει ότι αυτά τα log-ins είναι πιο εύκολο να σπάσουν.

Φυσικά, η Google θα εξοικονομούσε επίσης κόστη server διαγράφοντας ορισμένες παλιές μεταφορτώσεις. Ωστόσο, για περιεχόμενο εντός του Google Workspace (Gmail, Έγγραφα, Drive, Meet, Ημερολόγιο) και στις Φωτογραφίες Google, η διαδικασία διαγραφής δεν θα ξεκινήσει πριν από τον Δεκέμβριο του 2023. Η διαδικασία θα γίνει σταδιακά, ξεκινώντας με λογαριασμούς που διαγράφηκαν και δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ ξανά. Έτσι, οι χρήστες με παλιούς λογαριασμούς έχουν άφθονο χρόνο για να συνδεθούν και να βεβαιωθούν ότι μπορούν να διατηρήσουν τα αρχεία τους. Η Google είπε ότι η δραστηριότητα μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό όσο η χρήση της Google για σύνδεση σε άλλη εφαρμογή. Πριν από τη διαγραφή ενός λογαριασμού, η Google θα στείλει στον χρήστη πολλαπλές ειδοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένης της recovery address του.

Καταργούνται τα YouTube Stories

Από τις 26/6/2023, η επιλογή δημιουργίας ενός νέου YouTube Story δεν θα είναι πλέον διαθέσιμη. Οι ιστορίες που είναι ήδη live σε εκείνη την ημερομηνία θα λήξουν 7 ημέρες μετά την αρχική κοινή χρήση τους. Αφού υιοθετήθηκαν από σχεδόν κάθε εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης, τα Stories έχασαν την έλξη μετά την άνοδο του TikTok.

Ενώ όμως τα Stories καταργούνται, η πλατφόρμα φροντίζει να δηλώσει ότι τόσο οι αναρτήσεις της Κοινότητας της όσο και τα YouTube Shorts είναι εξαιρετικές εναλλακτικές λύσεις. Όπως επίσης και ότι μεταξύ των δημιουργών που χρησιμοποιούν τόσο posts όσο και Stories, τα posts κατά μέσο όρο προκαλούν πολλαπλάσια σχόλια και likes σε σύγκριση με τα Stories. Συν του ότι τα τελευταία έχουν σοβαρές ελλείψεις όπως το swipe-up και το video linking.

Προτεινόμενα Άρθρα

4 TikTok Updates για Creators & Marketers

Ως Marketing Partners της πλατφόρμας TikTok, η Digital Minds παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις για κάθε brand αλλά και creator που θέλει να αναπτυχθεί στην πλατφόρμα. Δείτε