Το TikTok Shop κυκλοφορεί επίσημα στις ΗΠΑ

Μετά από μήνες δοκιμών που ξεκίνησαν τον περασμένο Noοέμβριο, το TikTok κυκλοφόρησε επιτέλους το TikTok Shop στις ΗΠΑ, όπου έχει περισσότερους από 150 εκατομμύρια χρήστες. Ως μέρος του rollout, η εταιρεία λάνσαρε νέα χαρακτηριστικά όπως ένα ειδικό shop tab στην αρχική οθόνη, live video shopping, διαφημίσεις με δυνατότητα αγοράς και προγράμματα συνεργατών για creators. 

«Το TikTok Shop δίνει τη δυνατότητα σε brands και δημιουργούς να συνδέονται με highly engaged πελάτες με βάση τα ενδιαφέροντά τους και συνδυάζει τη δύναμη της κοινότητας, της δημιουργικότητας και του εμπορίου για να προσφέρει μια απρόσκοπτη εμπειρία αγορών», ανέφερε η εταιρεία σε ένα blog post.

Οι δημιουργοί μπορούν να προσθέτουν ετικέτες σε προϊόντα για να διευκολύνουν τους χρήστες να αγοράζουν πράγματα από βίντεο in-feed και ζωντανά βίντεο. Από την άλλη, οι επωνυμίες μπορούν να δημιουργήσουν τα δικά τους χαρτοφυλάκια προϊόντων, τα οποία είναι προσβάσιμα από τις σελίδες προφίλ τους.

Το TikTok Shop διαθέτει επίσης μια ειδική καρτέλα, την οποία κυκλοφόρησε σε άλλες αγορές τον Ιούνιο, που επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν διαφορετικά προϊόντα, να ανακαλύπτουν προϊόντα μέσω προτάσεων, να περιηγούνται σε είδη σε διαφορετικές κατηγορίες και να διαχειρίζονται τις παραγγελίες τους. Ενώ έχει δημιουργήσει και ένα funnel αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας για εμπόρους που τους επιτρέπει να συνεργάζονται με δημιουργούς βάσει προμήθειας για την πώληση προϊόντων.

Εκτός, όμως, από το να επιτρέπει σε brands να φιλοξενούν τα προϊόντα τους στην πλατφόρμα, η ByteDance παρέχει επίσης λύσεις logistics στο «Fulfilled by TikTok», μαζί με μια ασφαλή μέθοδο ολοκλήρωσης αγοράς.

Με την κυκλοφορία του TikTok Shop, το κοινωνικό δίκτυο ενδέχεται να συγκεντρώσει περισσότερα δεδομένα από τους χρήστες, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών στοιχείων, των μοτίβων αγορών και των διευθύνσεών τους. Η εταιρεία έσπευσε να επισημάνει ότι όλα αυτά τα δεδομένα για τους χρήστες των Η.Π.Α. αποθηκεύονται στη χώρα και διαχειρίζονται από το USDS — μια ξεχωριστή μονάδα για τη διαχείριση δεδομένων των ΗΠΑ. Ωστόσο, η συλλογή πρόσθετων δεδομένων μπορεί να εξακολουθήσει να επισύρει έλεγχο από νομοθέτες, πολλοί από τους οποίους έχουν ζητήσει την απαγόρευση της εφαρμογής.

Ανάπτυξη περισσότερων social networking features 

Η λίστα με τις νέες θέσεις εργασίας της εφαρμογής έδωσε ένα πολύ ισχυρό στοιχείο για την κατεύθυνση που θέλει να πάρει το TikTok, υποδεικνύοντας ότι επιδιώκει να αναπτύξει περισσότερες λειτουργίες social networking, οι οποίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μηνύματα, νέα features κοινής χρήσης, in-stream chats και άλλα .

Σύμφωνα με το Axios, οι θέσεις εργασίας για μηχανικούς Android και iOS με έδρα το San Jose της California υπονοούν ότι η ομάδα επιδιώκει να δημιουργήσει μια πλατφόρμα που «επιτρέπει στους χρήστες να συναντούν και να αλληλεπιδρούν με τους πραγματικούς φίλους τους απρόσκοπτα στο TikTok και που τους ενθαρρύνει να μοιραστούν στιγμές ζωής ο ένας με τον άλλον μένοντας συνδεδεμένοι ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται». Ενώ και η θέση εργασίας, για υπεύθυνο προϊόντων για το «TikTok Social» με έδρα το San Jose, λέει ότι η εταιρεία επιδιώκει «να επεκτείνει τα όρια του TikTok ενθαρρύνοντας τη δημιουργία ουσιαστικών κοινωνικών συνδέσεων μεταξύ των χρηστών».

Αυτό είναι μια αλλαγή στο επίκεντρο του TikTok, το οποίο μέχρι στιγμής έχει προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει το πανίσχυρο σύστημα AI για να αναδείξει τα καλύτερα βίντεο κλιπ από ολόκληρη την εφαρμογή, σε αντίθεση με το να περιορίζει τους χρήστες σε περιεχόμενο μόνο από συγκεκριμένους φίλους τους.

Επίσης, πολλοί χρήστες μοιράζονται TikTok clips εκτός πλατφόρμας σε άλλες εφαρμογές καθώς η ευρύτερη τάση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι οι χρήστες να μοιράζονται όλο και περισσότερο περιεχόμενο πλέον μέσω DMs, με μικρότερες ομάδες, κάτι που εξηγεί γιατί  το TikTok έχει δει μια απότομη αύξηση των ατόμων που χρησιμοποιούν τα εργαλεία κοινής χρήσης του για να προωθήσουν περιεχόμενο και engagement εκτός πλατφόρμας. Αυτός, λοιπόν, είναι άλλος ένας λόγος που ώθησε τώρα την εφαρμογή να εξερευνήσει τις δικές της in-stream δυνατότητες. 

Το TikTok προσφέρει ήδη δυνατότητα ανταλλαγής προσωπικών μηνυμάτων, αλλά η έλλειψη έμφασης στη δημιουργία ενός κοινωνικού δικτύου στην εφαρμογή σημαίνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερα και πιο συγκεκριμένα δίκτυα αλλού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο περισσότεροι άνθρωποι μοιράζονται TikTok clips σε άλλους χώρους. Εάν, όμως, το TikTok μπορεί να διατηρήσει περισσότερη από αυτή την αλληλεπίδραση στη δική του πλατφόρμα, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην επέκταση της χρησιμότητας του καθώς και στη διακλάδωση του σε περισσότερους τομείς.

Το TikTok εισάγει αποσπάσματα της Wikipedia στα αποτελέσματα αναζήτησης του

Οι χρήστες του TikTok – ειδικά οι νεότεροι σε ηλικία – αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερο την εφαρμογή σαν μια μηχανή αναζήτησης για να βρίσκουν τα πάντα, από κοντινά εστιατόρια μέχρι ειδήσεις, κάτι που αντικατοπτρίζουν ξεκάθαρα και τα αποτελέσματα αναζήτησης της πλατφόρμας.

Τον Σεπτέμβριο, λοιπόν, παρατηρήθηκε από πολλούς ότι η εφαρμογή είχε προσθέσει αθόρυβα αποσπάσματα της Wikipedia σε ορισμένες σελίδες αποτελεσμάτων αναζήτησης για άτομα, μέρη και συμβάντα. Βρέθηκαν συνδέσμοι της Wikipedia στα αποτελέσματα αναζήτησης για τους New York Times, την Taylor Swift και την Ημέρα των Ευχαριστιών, μεταξύ άλλων.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του TikTok Zachary Kizer επιβεβαίωσε στο The Verge ότι η εταιρεία συνεργάζεται με τη Wikipedia για να παρέχει πληροφορίες στους χρήστες απευθείας εντός της εφαρμογής. Ο Kizer είπε ότι η λειτουργία είναι στον αέρα εδώ και μερικούς μήνες, αλλά ούτε η εταιρεία το ανακοίνωσε επίσημα ούτε αναφέρθηκε στα μέσα ενημέρωσης.

Τo Wikipedia feature εμφανίζεται καθώς οι χρήστες κάνουν κύλιση προς τα κάτω στα αποτελέσματα αναζήτησης εντός της εφαρμογής ανάμεσα στα relevant videos. Κάνοντας κλικ στο απόσπασμα ο χρήστης μεταφέρεται απευθείας στη Wikipedia, ενώ οι σύνδεσμοι στο κάτω μέρος του αποσπάσματος μεταπηδούν σε διαφορετικές ενότητες της καταχώρισης της Wikipedia.

Αλλά οι εγγραφές της Wikipedia δεν εμφανίζονται με συνέπεια. Υπάρχει ένα απόσπασμα για τη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες, αλλά όχι το Σικάγο. Μια αναζήτηση για τους New York Mets εμφανίζει μια καταχώρηση στη Wikipedia συγκεκριμένα για τη σεζόν Mets 2015. Eνώ, οι χρήστες του TikTok έχουν επίσης πέσει πάνω σε αποσπάσματα σε γλώσσες όπως τα Ρωσικά. Ο Kizer δεν διευκρίνισε, όμως, ποιοι όροι αναζήτησης λαμβάνουν Wikipedia links ή πώς αποφασίζεται αυτό. 

To TikTok κυκλοφόρησε επίσημα ετικέτες για να επισημαίνουν οι creators το AI-generated περιεχόμενο

Αφού τις δοκίμασε με επιλεγμένους χρήστες τις τελευταίες εβδομάδες, το TikTok λανσάρει πλέον επίσημα τις νέες in-stream ετικέτες για περιεχόμενο που δημιουργείται από AI, παρέχοντας ένα επιπλέον επίπεδο διαφάνειας στην εφαρμογή.

Το TikTok θα απαιτεί πλέον από τους χρήστες που έχουν χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσουν μια ανάρτηση στην εφαρμογή να την επισημάνουν ως τέτοια αλλιώς κινδυνεύουν να αφαιρεθεί το περιεχόμενό τους εάν δεν το κάνουν. Αυτό συμβαίνει προκειμένοθ να αποφευχθεί η σύγχυση και ταυτόχρονα να περιοριστεί η διάδοση παραπληροφόρησης εντός της εφαρμογής.

Να σημειωθεί ότι το TikTok γίνεται η πρώτη πλατφόρμα που προσθέτει επίσημα ένα συγκεκριμένο AI-generated tag, με το Instagram να αναπτύσσει επίσης τις δικές του ετικέτες περιεχομένου τεχνητής νοημοσύνης, τις οποίες και αυτό πιθανότατα θα επιβάλει στις αντίστοιχες αναρτήσεις. Το YouTube αναπτύσσει και αυτό νέα εργαλεία για να αντιμετωπίσει το αναμενόμενο «τσουνάμι της τεχνητής νοημοσύνης», ενώ η X, μέχρι στιγμής, έχει βασιστεί στα  Community Notes για να βοηθήσει τους χρήστες να ενημερώνονται για τεχνητό περιεχόμενο.

Προτεινόμενα Άρθρα