Το TikTok υποχρεώνει τη χρήση ετικετών για το AI περιεχόμενο

Με την ποσότητα περιεχομένου που δημιουργείται από AI να αυξάνεται σταθερά, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσπαθούν να προλάβουν το κύμα και να προπορευθούν επιστρατεύοντας το καθένα τα δικά του generative AI features. Στο πλαίσιο αυτό, το TikTok γίνεται η τελευταία εφαρμογή που θέτει αυστηρούς κανόνες σχετικά με την αποκάλυψη της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης, με την πλατφόρμα να ειδοποιεί τώρα τους χρήστες ότι θα πρέπει να προσθέσουν ετικέτα σε περιεχόμενο που δημιουργείται από AI στο app, διαφορετικά κινδυνεύουν να αφαιρεθεί από τους επόπτες του.

Όπως μπορείς να δεις σε αυτό το στιγμιότυπο οθόνης, το οποίο κοινοποιήθηκε από τον ειδικό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Matt Navarra, το TikTok ζητά τώρα απευθείας από τους χρήστες να επισημάνουν περιεχόμενο που δημιουργείται από AI και που απεικονίζει «ρεαλιστικές σκηνές». Κάτι το οποίο βέβαια αποτελεί μία κάπως ασαφή περιγραφή, αλλά ουσιαστικά, το TikTok προσπαθεί να προλάβει το αναμενόμενο κύμα τεχνητής νοημοσύνης, επιβάλλοντας κανόνες που θα αποτρέψουν την παραπλάνηση του κοινού.

Ενώ κι άλλες εφαρμογές, όπως το Instagram, το YouTube και το X, έχουν ήδη προχωρήσει σε αντίστοιχες ενέργειες μέχρι στιγμής, το TikTok είναι στην πραγματικότητα ένα βήμα μπροστά επειδή η μητρική εταιρεία ByteDance έχει ήδη προσθέσει ετικέτες AI στην κινεζική έκδοση της πλατφόρμας νωρίτερα αυτήν την χρονιά.

Search Ads Toggle: Το νέο εργαλείο του TikTok θα αλλάξει τα δεδομένα στις διαφημίσεις 

Οι άνθρωποι μπαίνουν στο TikTok για να ψυχαγωγηθούν και να ανακαλύψουν νέα πράγματα. Η εμπειρία τους δεν περιορίζεται μόνο στο For You page καθώς η εφαρμογή προσφέρει επίσης μια ισχυρή δυνατότητα αναζήτησης, όπου οι χρήστες μπορούν να βρουν όλα τα είδη πληροφοριών, από συμβουλές μόδας και συνταγές μέχρι unboxing βίντεο και κριτικές προϊόντων. Η άνοδος του TikTok ως προορισμού αναζήτησης αντιπροσωπεύει μια εξαιρετική ευκαιρία για τα brands να προσεγγίσουν και να συνδεθούν με νέους πελάτες. Σύμφωνα με μια μελέτη, το 58% των χρηστών του TikTok ανακαλύπτουν νέες μάρκες και προϊόντα μέσα από αυτό, αριθμός 1,5 φορές μεγαλύτερος από οποιαδήποτε πλατφόρμα.

Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που η εφαρμογή προχώρησε στην κυκλοφορία του Search Ads Toggle, μιας νέας δυνατότητας στο TikTok Ads Manager που επιτρέπει στις επωνυμίες να προβάλλουν διαφημίσεις στα αποτελέσματα αναζήτησης TikTok. Το Search Ads Toggle αξιοποιεί το υπάρχον In-Feed Ad creative των διαφημιζόμενων για την προβολή διαφημίσεων παράλληλα με τα οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης από σχετικά ερωτήματα του χρήστη. Με αυτό το εργαλείο, τα brands με τις καμπάνιες τους μπορούν να προσεγγίσουν όχι μόνο περισσότερους χρήστες αλλά και χρήστες υψηλής πρόθεσης που αναζητούν πληροφορίες σχετικές με την επιχείρησή τους, αυξάνοντας το engagement και τις δυνατότητες εσόδων τους.

Πώς λειτουργεί, όμως; Όταν ενεργοποιείται η Search Ads Toggle, οι διαφημίσεις δημιουργούνται αυτόματα χρησιμοποιώντας το υπάρχον περιεχόμενο διαφήμισης του διαφημιζόμενου και προβάλλονται μαζί με τα οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης των χρηστών σε σχετικά πάντα με αυτές ερωτήματα. Οι διαφημίσεις επισημαίνονται ως περιεχόμενο «Χορηγούμενο» και εμφανίζονται σε διαφορετικές θέσεις στη σελίδα αποτελεσμάτων με βάση τη συνάφεια, την πρόθεση χρήστη (όπως γίνεται κατανοητή από το ερώτημα αναζήτησής του) και ευρύτερα στοιχεία από την γενικότερη συμπεριφορά του στην πλατφόρμα.

Τέλος, το Search Ads Toggle τίθεται αυτόματα στη θέση «on» κάθε φορά που ρυθμίζεις μια In-Feed Ads καμπάνια. Οι διαφημιστές μπορούν να ενεργοποιήσουν την ρύθμιση αυτή κατά τη δημιουργία μίας καμπάνιας ή και μετά η δημοσίευση της. Μπορούν όμως και να επιλέξουν να εξαιρεθούν κάνοντας εναλλαγή σε «off» κατά τη δημιουργία της.

Το TikTok σχεδιάζει να απαγορεύσει links σε εξωτερικούς e-commerce ιστότοπους όπως το Amazon

Σύμφωνα με αναφορά του The Information το TikTok σχεδιάζει να απαγορεύσει links προς εξωτερικούς ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου, αλλά η πλατφόρμα αρνείται τον ισχυρισμό. Η έκθεση αναφέρει ότι η κίνηση θα ήταν ένας τρόπος για την εταιρεία να αναγκάσει τους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν το TikTok Shop εάν θέλουν να αγοράσουν ένα αντικείμενο που βλέπουν στην εφαρμογή. Ενώ σημειώνει επίσης ότι το TikTok Shop είναι στα πρόθυρα να χάσει περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ φέτος. Γεγονός που αντικατοπτρίζει τη μεγάλη επένδυση της εταιρείας σε προσλήψεις, στη δημιουργία ενός δικτύου παράδοσης και στην επιδότηση εμπόρων που προσφέρουν εκπτώσεις και δωρεάν αποστολή.

Εάν το TikTok εφαρμόσει την απαγόρευση αυτή, θα ακολουθούσε για άλλη μία φορά τις πρακτικές της κινέζικης αδελφής εφαρμογής του, Douyin, η οποία απαγόρευσε συνδέσμους σε άλλους ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως το Taobao της Alibaba, το 2020. Η μαμά εταιρεία η ByteDance θέλει το TikTok να δημιουργήσει μια διεθνή επιχείρηση διαδικτυακών αγορών παρόμοια με την Douyin, η οποία είχε όγκο εμπορευμάτων άνω των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι. Το The Information αναφέρει ότι η εταιρεία ελπίζει ότι το TikTok μπορεί να φτάσει παρόμοια επίπεδα μέχρι το 2028. Από τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια, η ByteDance ελπίζει να δημιουργήσει έσοδα περίπου 40 έως 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις Η.Π.Α.

Νέα μέτρα διαφάνειας από το TikTok προς συμμόρφωση στις οδηγίες της Ε.Ε

Το TikTok εφαρμόζει νέα μέτρα διαφάνειας για τους χρήστες της Ε.Ε, σε ευθυγράμμιση με τον Νόμο της Ε.Ε για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (EU Digital Services Act), ο οποίος επιβάλλει καινούργιους όρους λειτουργίας για τις ψηφιακές πλατφόρμες προκειμένου να προστατεύεται καλύτερα το απόρρητο των χρηστών. Οι αλλαγές αυτές θα μπορούσαν να αλλάξουν σημαντικά την εμπειρία χρήστη στην ΕΕ.

Οι χρήστες, λοιπόν, θα μπορούν σύντομα να απενεργοποιούν το personalization (εξατομίκευση) στην εφαρμογή, πράγμα που σημαίνει ότι οι  For You και LIVE προτάσεις της πλατφόρμας δεν θα βασίζονται πλέον στη δραστηριότητά τους.

Όπως εξηγείται από το TikTok, «Αυτό σημαίνει ότι οι ροές For You και LIVE θα εμφανίζουν δημοφιλή βίντεο τόσο από τα μέρη όπου ζει ο χρήστης όσο και από όλο τον κόσμο, αντί να προτείνουν περιεχόμενο σε αυτούς με βάση τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα. Ομοίως, όταν χρησιμοποιείτε μη εξατομικευμένη αναζήτηση, οι χρήστες της ΕΕ θα βλέπουν αποτελέσματα που αποτελούνται από δημοφιλές περιεχόμενο από την περιοχή τους και στη γλώσσα που προτιμούν. Τα Following και Friends feeds θα συνεχίσουν να δείχνουν τους δημιουργούς που ακολουθούν, αλλά με χρονολογική σειρά και όχι με βάση το προφίλ του θεατή».

Ο πανίσχυρος αλγόριθμος feed του TikTok είναι αυτός που οδήγησε στην τεράστια επιτυχία του και θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν η απώλεια αυτών των προτάσεων οδηγήσει σε πτώση της χρήσης του στην ΕΕ.

Το DSA επιβάλλει επίσης απαγόρευση διαφημίσεων που απευθύνονται σε παιδιά, επομένως οι χρήστες κάτω των 18 ετών δεν θα βλέπουν πλέον εξατομικευμένες διαφημίσεις στο TikTok.

Παράλληλα με αυτήν τη σημαντική αλλαγή, το TikTok ιδρύει και ένα νέο EU Online Safety Hub, το οποίο θα παρέχει πλήρη αναφορά των στοιχείων συμμόρφωσης της εφαρμογής με το DSA. Όπως μπορείς να δεις, το νέο EU Safety Hub θα παρέχει πρόσβαση σε όλα τα μέτρα αναφοράς και διαφάνειας του TikTok, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών για το πώς λειτουργούν οι αλγόριθμοί του, τις διαδικασίες εποπτείας περιεχομένου, δεδομένα για τη στόχευση διαφημίσεων και πολλά άλλα.

Το TikTok προσθέτει ακόμα μια νέα επιλογή αναφοράς παράνομου περιεχομένου στην εφαρμογή, η οποία θα επιτρέπει στους χρήστες να αναφέρουν περιεχόμενο που πιστεύουν ότι παραβιάζει τους κανόνες της ΕΕ.

Επιπλέον, η πλατφόρμα επεκτείνει τη βιβλιοθήκη διαφημίσεων της για να περιλαμβάνει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις καμπάνιες στην εφαρμογή. Όπως φαίνεται σε αυτό το παράδειγμα, όταν πατάς τις λεπτομέρειες μιας καμπάνιας, θα περιλαμβάνει πλέον περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις λεπτομέρειες στόχευσης διαφημίσεων, συμπεριλαμβανομένων όλων των δημογραφικών παραμέτρων και των παραμέτρων ενδιαφέροντος που εφαρμόζονται, καθώς και πού έχει εμφανιστεί η διαφήμιση σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τέλος, το TikTok έχει προσθέσει περισσότερες ετικέτες διαφημίσεων για να αυξήσει τη διαφάνεια της προώθησης.

Το Effect House v3.0 του TikTok είναι γεγονός!

Το Effect House αποτελεί ισχυρό εργαλείο AR το οποίο διευκολύνει τη δημιουργία, δημοσίευση και κοινή χρήση υψηλής ποιότητας εφέ επαυξημένης πραγματικότητας για το TikTok. Έχοντας δημιουργηθεί τόσο για αρχάριους όσο και για έμπειρους σχεδιαστές και προγραμματιστές, το Effect House παρέχει τη δυνατότητα στους δημιουργούς να φτιάξουν διαδραστικές εμπειρίες για τους χρήστες του TikTok σε όλον τον κόσμο.

Τα εφέ αποτελούν τον πυρήνα της εμπειρίας του TikTok και έχουν την ικανότητα να ξυπνούν τη δημιουργικότητα και μέσω αυτής να παρακινούν συνδέσεις κατά μήκος μιας ποικιλόμορφης και δυναμικής παγκόσμιας κοινότητας. Είναι, λοιπόν, κάτι που η πλατφόρμα προσπαθεί να εξελίσει διαρκώς. Στο πλαίσιο αυτό κυκλοφόρησε τον προηγούμενο μήνα το Effect House v3.0. Παρακάτω είναι μια επισκόπηση ορισμένων βασικών χαρακτηριστικών του:

  • Το Art Maker χρησιμοποιεί τεχνολογία παραγωγής για να μετατρέψει τις φωτογραφίες σου σε μοναδικά έργα τέχνης.
  • Το User Media Texture επιτρέπει στους δημιουργούς να ενσωματώνουν εικόνες από το camera roll τους σε εφέ.
  • Τα Dynamic Chains και τα Box Colliders, χρησιμοποιούν τη φυσική και καθορίζουν τα φυσικά όρια και τις ιδιότητες των αντικειμένων για τη δημιουργία διαδραστικών εμπειριών AR.
  • Τα υλικά βελτιώνουν την εμφάνιση των αντικειμένων. Μπορείς να εισαγάγεις υλικά, όπως γούνα και γυαλί, από τη Βιβλιοθήκη στοιχείων ή να δημιουργήσεις προσαρμοσμένα υλικά χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα επεξεργασίας υλικού.
  • Το Asset Studio μειώνει τον χρόνο που χρειάζεται για να σχεδιάσεις ένα εφέ δημιουργώντας προσαρμοσμένες δισδιάστατες μάσκες προσώπου και στοιχεία αυτοκόλλητων με βάση τις λέξεις-κλειδιά που παρέχεις.
  • Τα Generative Effects, όπως το Aged και το Side Eye, δημιουργούν δυναμικά γραφικά σε πραγματικό χρόνο.

Ενώ, περισσότερα από 50 πρότυπα είναι διαθέσιμα για να σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις το δημιουργικό σου ταξίδι και να δημιουργήσεις εφέ σε χρόνο μηδέν.

Προτεινόμενα Άρθρα

Το LinkedIn εργάζεται ώστε κάνει τη δημιουργία άρθρων και Newsletter πιο λειτουργική

Η δημοφιλής πλατφόρμα επαγγελματικής δικτύωσης εργάζεται σκληρά για να ενισχύσει τη δυνατότητα δημιουργίας και δημοσίευσης άρθρων και ενημερωτικών δελτίων, προκειμένου να προσελκύσει περισσότερα μέλη να