Το Facebook και το Instagram θα προσφέρουν Stories και Reels με χρονολογική σειρά

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Meta επίκειται μία σειρά αλλαγών στις εφαρμογές της, σε μία προσπάθεια να συμμορφωθεί με τον Ευρωπαϊκό Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA). H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι είχε καταλήξει σε συμφωνία τον Απρίλιο για τη δημιουργία νέων κανόνων που θα απαιτούσαν από πλατφόρμες όπως το Facebook να προσφέρουν εναλλακτικά συστήματα «που δεν βασίζονται στο προφίλ των χρηστών». Ανάμεσα σε αυτούς, η εμφάνιση Stories και Reels με χρονολογική σειρά.

Από τα τέλη Αυγούστου, η Meta θα προσφέρει Reels, Stories, Search και άλλα κομμάτια του Facebook και του Instagram που δεν έχουν ταξινομηθεί από τη Meta και το AI recommendation process της. «Για παράδειγμα, στο Facebook και το Instagram, οι χρήστες θα έχουν την επιλογή να βλέπουν Stories και Reels μόνο από άτομα που ακολουθούν, ταξινομημένα με χρονολογική σειρά, από το πιο πρόσφατο προς το παλαιότερο», έγραψε ο Πρόεδρος Παγκόσμιων Υποθέσεων της Meta, Nick Clegg.

Δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα εφαρμόσει η Meta την αλλαγή. Η κύρια ροή στο Instagram επιτρέπει ήδη στους χρήστες να ταξινομούν τις αναρτήσεις που βλέπουν κατά «Following» αντί να χρησιμοποιούν την προσέγγιση που βασίζεται σε αλγόριθμους. Ωστόσο, η λειτουργία «Following» είναι ουσιαστικά μια δευτερεύουσα σελίδα στο Instagram και η εφαρμογή ορίζει πάντα την αλγοριθμική επιλογή «For You» όταν ανοίγει για πρώτη φορά. Το Facebook είναι ακόμη πιο ενοχλητικό, αναγκάζοντάς μας να επιλέξουμε ένα μενού, να μεταβούμε στα Feeds και να πατήσουμε «Friends» αντί «All».

Οι χρήστες θα μπορούν επίσης να προβάλλουν τα αποτελέσματα αναζήτησης με βάση μόνο τις λέξεις που εισάγουν, αντί για αποτελέσματα εξατομικευμένα ειδικά για αυτούς με βάση την προηγούμενη δραστηριότητα και τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα. Η εταιρεία παρέχει επίσης περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα συστήματα AI της κατατάσσουν το περιεχόμενο μέσω 22 καρτών συστήματος για το Facebook και το Instagram, προσθέτοντας στη λειτουργία «Why Am I Seeing This».

«Αυτές οι κάρτες παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μας κατατάσσουν το περιεχόμενο για Feed, Reels, Stories και άλλες λειτουργίες, ορισμένες από τις προβλέψεις που κάνει κάθε σύστημα για να καθορίσει ποιο περιεχόμενο μπορεί να είναι πιο σχετικό με τους ανθρώπους και τις διαθέσιμες επιλογές για να βοηθήσουν στην εξατομίκευση μιας εμπειρίας στο Facebook και στο Instagram», δήλωση η Meta.

Πώς μπορείς να εξαιρεθείς από τη χρήση των προσωπικών σου δεδομένων για την εκπαίδευση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης της Meta

Καθώς η Meta, η εταιρεία πίσω από το Facebook, συνεχίζει να αναπτύσσει τα εργαλεία παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης της, μπορείς τώρα να ζητήσεις την αφαίρεση ορισμένων από τα προσωπικά δεδομένα που χρησιμοποιεί η εταιρεία για να εκπαιδεύσει το ΑΙ μοντέλο της. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις.

Νωρίτερα φέτος, ο Διευθύνων Σύμβουλος Mark Zuckerberg ανακοίνωσε τα σχέδιά του να δημιουργήσει μια σειρά από λειτουργίες AI στις πλατφόρμες της Meta όπως το Facebook, το Instagram και το WhatsApp. Παρά τη δημοτικότητα της generative τεχνητής νοημοσύνης στη Silicon Valley, εξακολουθούν να υπάρχουν θολά νομικά ερωτήματα για την τεχνολογία και πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για την ταχεία πρόοδό της.

Θέλεις να σταματήσεις τη Meta από το να χρησιμοποιεί όλες τις πληροφορίες σου για να βελτιώσει το AI model της; Η εταιρεία πρόσθεσε μια νέα φόρμα σε ένα από τα κέντρα βοήθειας με τίτλο «Generative AI Data Subject Rights at Facebook». Με αυτήν τη φόρμα, μπορείς να ζητήσεις από τη Meta να σου δώσει πρόσβαση στα  third-party δεδομένα που χρησιμοποιεί για την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης και να διαγραψει τα προσωπικά σου στοιχεία. Η λέξη-κλειδί εδώ είναι «ζητήσεις». Δεν υπάρχει καμία εγγύηση από την εταιρεία ότι θα τα διαγράψει ή ότι θα σου παράσχει τις πληροφορίες που ζητάς, ακόμα κι αν είναι δικές σου.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι αυτή η φόρμα δεν αφορά τις προσωπικές πληροφορίες που έχει ήδη συλλέξει η Meta από εσένα στις πλατφόρμες της. Ισχύει μόνο για εξωτερικά δεδομένα που μπορεί να εισάγει η εταιρεία για να ενισχύσει τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη της. Αυτά τα εξωτερικά δεδομένα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν στοιχεία που βρίσκονται αλλού στο Διαδίκτυο, καθώς και δεδομένα που αγοράζονται από μεσίτες δεδομένων. Δεν χρειάζεται να είσαι συνδεδεμένος σε λογαριασμό Facebook για να υποβάλεις το αίτημα εξαίρεσης. Το μόνο που απαιτεί το Facebook είναι η χώρα διαμονής σου, το πλήρες όνομα και τη διεύθυνση email σου.

Για όσους βέβεια βρίσκονται στις ΗΠΑ, δεν είναι σαφές εάν συμβαίνει κάτι όταν συμπληρώνουν αυτήν τη φόρμα. Οι νόμοι περί απορρήτου δεδομένων που προστατεύουν τους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου καθιστούν αυτό το έντυπο πιο χρήσιμο για άτομα που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Ανάλογα με το πού ζουν οι άνθρωποι, μπορεί να μπορούν να ασκήσουν τα δικαιώματά τους στο υποκείμενο των δεδομένων και να αντιταχθούν στη χρήση ορισμένων δεδομένων για την εκπαίδευση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης μας», δήλωσε ο Thomas Richards, εκπρόσωπος της Meta, στο Gizmodo.

Μια ανάρτηση ιστολογίου της εταιρείας σχετικά με τη χρήση προσωπικών πληροφοριών από τη Meta για την εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης της μας δίνει μια λίγο πιο αναλυτική ματιά στις διαφορετικές προσεγγίσεις της στη συλλογή προσωπικών δεδομένων, αλλά οι λεπτομέρειες είναι ελάχιστες: «Στην ευρωπαϊκή περιοχή και το Ηνωμένο Βασίλειο, βασιζόμαστε σε έννομα συμφέροντα για τη συλλογή και επεξεργασία οποιωνδήποτε προσωπικών πληροφοριών περιλαμβάνονται σε αυτές τις δημόσια διαθέσιμες και αδειοδοτημένες πηγές για την εκπαίδευση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργούνται. Για άλλες δικαιοδοσίες, όπου εφαρμόζονται, βασιζόμαστε σε επαρκή νομική βάση για τη συλλογή και επεξεργασία αυτών των δεδομένων».

Να σημειωθεί ότι αυτή η φόρμα εξαίρεσης έρχεται μόλις λίγους μήνες αφότου οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές επέβαλαν στη Meta πρόστιμο 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για κακή χρήση δεδομένων που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Προτεινόμενα Άρθρα

BOX: Νέες Πρωτότυπες Παραγωγές

Δύο νέες παραγωγές της Digital Minds προβάλλονται αποκλειστικά στο YouTube κανάλι του BΟΧ με πρωταγωνιστές δημοφιλείς creators! «Αλάτι & Πιπέρι: Ultimate Food Fight» Η νέα