Η Meta σκέφτεται το ενδεχόμενο μηνιαίας χρέωσης για ad-free Instagram και Facebook στην Ευρώπη

Η Meta εξετάζει το ενδεχόμενο να χρεώσει τους Ευρωπαίους χρήστες για τις ad-free εκδόσεις των εφαρμογών του Instagram και του Facebook, προκειμένου να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τεχνολογική εταιρεία πρότεινε να χρεώνονται οι χρήστες περίπου 13 δολάρια το μήνα για να μην βλέπουν διαφημίσεις, σύμφωνα με πληροφορίες του CBS MoneyWatch. Κάτι αντίστοιχο χρεώνουν και οι ανταγωνιστές, όπως το YouTube Premium. 

Η Meta υποχρεούται να συμμορφωθεί με τους κανόνες απορρήτου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που περιορίζουν την ικανότητά της να στοχεύει χρήστες με εξατομικευμένες διαφημίσεις με βάση τη δραστηριότητα τους στο διαδίκτυο. Στο παρελθόν, ο Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της Ιρλανδίας επέβαλε μάλιστα πρόστιμο στην εταιρεία επειδή απαίτησε από τους χρήστες της εφαρμογής να συναινέσουν στην προβολή διαφημίσεων με βάση τη διαδικτυακή τους δραστηριότητα. Όμως, το Facebook και το Instagram, τα οποία είναι δωρεάν, στηρίζουν τα κέρδη τους σε μεγάλο βαθμό στη διαφήμιση. 

Η νέα πρόταση θα προσφέρει στους ευρωπαίους χρήστες δύο επιλογές: να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν δωρεάν εκδόσεις του Instagram και του Facebook με εξατομικευμένες διαφημίσεις ή να πληρώσουν για συνδρομές χωρίς διαφημίσεις. Οι αλλαγές δεν θα επηρεάσουν τους χρήστες της εφαρμογής Meta σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Η.Π.Α.

H Meta κυκλοφορεί AI Chatbots με celebrity χαρακτήρες. Kendall Jenner, εσύ;

Η Meta έχει μετατρέψει πάνω από δώδεκα διασημότητες και influencers σε ρομπότ. Η εταιρεία τεχνολογίας, στο Meta Connect 2023 confab στα τέλη Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε συνεργασίες με «cultural icons και influencers» για τη δημιουργία και ενσωμάτωση στις εφαρμογές της AI chatbots που θα έχουν προφίλ στο Instagram και το Facebook. Μεταξύ αυτών είναι οι Snoop Dogg, Charli D’Amelio, MrBeast (Jimmy Donaldson), Kendall Jenner, Tom Brady, Chris Paul, Dwyane Wade και Paris Hilton.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Mark Zuckerberg, κατά την αποκάλυψη των νέων AI chatbots, είπε ότι η εταιρεία ήθελε να δημιουργήσει AI που έχουν ξεχωριστές προσωπικότητες, απόψεις και ενδιαφέροντα. «Δεν πρόκειται απλώς να απαντούν σε ερωτήματα», είπε. «Αυτό το project έχει να κάνει με την ψυχαγωγία και να με το σας βοηθήσουμε να κάνετε πράγματα για να συνδεθείτε με τους ανθρώπους γύρω σας».

Προς το παρόν, τα celebrity chatbots απαντούν σε κείμενο, τα avatar τους δεν μιλάνε. Ο Zuckerberg δήλωσε ότι θα αποκτήσουν φωνή πιθανότατα στις αρχές του επόμενου έτους. Επίσης, η βάση γνώσεων των chatbots (με εξαίρεση τα Meta AI του Tom Brady’s Bru και του Chris Paul’s Perry) περιορίζεται σε πληροφορίες που υπήρχαν σε μεγάλο βαθμό πριν από το 2023, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένες απαντήσεις μπορεί να είναι ξεπερασμένες. Τα Meta AI chatbots τροφοδοτούνται από το Llama 2, τη μεγάλη βάση δεδομένων γλωσσικού μοντέλου (LLM) της εταιρείας. 

Τέλος, η Meta ανακοίνωσε ότι με την πάροδο του χρόνου θα κάνει διαθέσιμα τα AI chatbots για επιχειρήσεις και δημιουργούς και ότι θα κυκλοφορήσει το AI studio tool για όλους του χρήστες ώστε να μπορούν να δημιουργήσουν τα δικά τους AIs.

Προτεινόμενα Άρθρα