Το Spotify κάνει update στο σύστημα δικαιωμάτων του

Το Spotify εισάγει νέες πολιτικές για την καλύτερη υποστήριξη των ανερχόμενων και επαγγελματιών καλλιτεχνών. Καθώς οι πληρωμές της πλατφόρμας στη μουσική βιομηχανία συνεχίζουν να αυξάνονται — πάνω από 40 δισεκατομμύρια δολάρια και συνεχίζουν — το Spotify θέλει να βεβαιωθεί ότι τα χρήματα θα πάνε στους σωστούς ανθρώπους. Έτσι θέτει ένα νέο ελάχιστο ετήσιο όριο για streams πριν ξεκινήσει οποιοδήποτε κομμάτι να αποκτά δικαιώματα στην υπηρεσία. Ποιο; Τις 1.000 αναπαραγωγές. Με τον τρόπο αυτό θέλει να καταπολεμήσει 3 βασικά θέματα:

Το artificial Streaming

Το Spotify επενδύει πολλά στον εντοπισμό, την πρόληψη και την εξάλειψη του αντίκτυπου των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του artificial streaming. Παρόλα αυτά, υπάρχουν αυτοί που συνεχίζουν να προσπαθούν ξεγελάσουν το σύστημα και να κλέψουν χρήματα από δικαιώματα που πρέπει να παραδοθούν σε άλλους καλλιτέχνες. Από τις αρχές του επόμενου έτους το Spotify θα αρχίσει να χρεώνει τις δισκογραφικές και τους διανομείς ανά κομμάτι όταν εντοπιστεί κατάφωρο artificial streaming στο περιεχόμενό τους. Αυτός ο νέος αποτρεπτικός παράγοντας ακολουθεί τη βελτιωμένη τεχνολογία ανίχνευσης artificial streaming που παρουσίασε νωρίτερα φέτος η πλατφόρμα, καθώς και την ίδρυση της νεοσύστατης Music Fights Fraud Alliance.

Τις πληρωμές που χάνονται στο σύστημα

Σήμερα, το Spotify φιλοξενεί πάνω από 100 εκατομμύρια κομμάτια. Δεκάδες εκατομμύρια από αυτά έχουν μεταδοθεί από 1 έως 1.000 φορές τον περασμένο χρόνο και, κατά μέσο όρο, αυτά τα κομμάτια απέφεραν 0,03 $ το μήνα. Επειδή οι δικσογραφικές και οι διανομείς απαιτούν ένα ελάχιστο ποσό για ανάληψη (συνήθως 2-50 $ ανά ανάληψη) και οι τράπεζες χρεώνουν προμήθεια για τη συναλλαγή (συνήθως 1-20 $ ανά ανάληψη), αυτά τα χρήματα συχνά δεν φτάνουν στους καλλιτέχνες. Και αυτές οι μικρές πληρωμές συχνά ξεχνιούνται. Αλλά συνολικά, αυτές οι μικρές παραγνωρισμένες πληρωμές φτάνουν έως και τα 40 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει τις πληρωμές σε καλλιτέχνες που εξαρτώνται περισσότερο από τα έσοδα streaming.

Την εκμετάλλευση του συστήματος

Στην εποχή του streaming, τα «functional» είδη είναι δημοφιλή, όπως ο λευκός θόρυβος, οι ήχοι φαλαινών κ.λπ. Οι ακροατές συχνά ακούν αυτά τα λειτουργικά είδη για ώρες στο παρασκήνιο, και αυτό μερικές φορές γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από ανθρώπους που κόβουν τεχνητά τα κομμάτια – χωρίς καλλιτεχνικό πλεονέκτημα – προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τα έσοδα που απορρέουν από το streaming τους.

Για παράδειγμα, ένα τυπικό τραγούδι διαρκεί λίγα λεπτά. Μερικοί κόβουν αυτά τα κομμάτια ήχου σε 30 δευτερόλεπτα το καθένα και τα στοιβάζουν διαδοχικά σε μια λίστα αναπαραγωγής χωρίς να το καταλαβαίνουν οι ακροατές, έτσι ώστε να κερδίζουν μεγάλες πληρωμές, καθώς οι εγγραφές θορύβου αποτιμώνται με τον ίδιο τρόπο όπως οι ηχογραφήσεις μουσικής.

Προτεινόμενα Άρθρα